Sockerstinn vs sockerfri
Hälsa är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. För någon månad sedan (eller var det två?) kände jag att kroppen skrek efter socker och kolhydrater hela tiden. Efter lite googlande kom jag fram till vad det berodde på. Sockerberoende. Eftersom jag inte drar mig för att testa saker som kan få mig att må bättre testade jag att vara utan socker ett tag. Första dagen var hemsk. Andra dagen likaså, men under tredje dagen kände jag att det började vända och jag började längta efter nyttigheter istället.
Under den här tiden åt jag mycket grönsaker, pumpafrön, fullkornshavre och råris och försökte minska ner på fläskkött. Jag mådde så otroligt mycket bättre. Innan jag slutade med sockret var det som att kroppen levde för att äta istället för att, som det borde vara, åt för att överleva. Det här var en rejäl tankeställare för mig, eftersom jag länge känt ett begär efter socker och stärkelserik mat.
Kroppen använder ju kolhydrater till att omvandla till glukos som snabbt ger hjärnan det den behöver (eller tror att den behöver). Om man då äter mycket godis och annat smaskigt utan egentligt näringsinnehåll gör det att hjärnans belöningscentrum vänjer sig vid att få fri tillgång till mycket glukos = glad och lycklig hjärna..En stund i alla fall. Sedan dalar blodsockret och kroppen börjar skrika efter nytt socker = man börjar leta i kylen och skåpen efter nåt gott. Självklart är processen mycket mer komplicerad än så här, men i stort funkar det så.
När man slutar ge kroppen onyttigheter tvingar man den att sluta med socker-rus och det känns som att "komma ner på jorden" igen. I alla fall upplever jag det så. Jag hade ett två veckors sockerstopp och det räckte för att kroppen skulle ställa om från socker-junkie till vanlig kropp.
När man dessutom tränar mycket som jag gör i friskt tillstånd (förvinn dumma förkylning, försvinn) får man inte resultaten man vill om man ständigt trycker i sig skräp. Det är bättre att bygga en hälsosam kropp med bra byggstenar istället för att långsamt göra kroppen sjuk med hjälp av en av vår tids största hälsobovar - sockret.

Kommentarer
Trackback