Skördetidsmiddag a la moi!

Under senaste storhandlingen på ICA hittade vi billiga rotfrukter! De hade nämligen rotsaksvecka och därför blev det storinhandling av rotfrukter. Tur att man har stora utrymmen att förvara maten på! Hur som helst, vi har nu rödbetor, kålrötter, morötter, vitkål, lök och palsternackor för att kunna föda halva stan ;-) 
 
Keep on being awesome!
 
//Iznotarobot

Projekt: Dockskåpsrenovering och webbdesign!

På senaste tiden har jag fastnat för två saker, som rubriken antyder. Det första började sedan jag och maken bestämt oss för att fixa iordning inne i lillsötets rum. Det fanns alldeles för mycket saker där, vilket medfört att allt rivits fram för att sedan inte städas undan. Resultatet? En liten tjej som hellre sitter framför TV:n eller spelar på sitt Nintendo 3DS i vardagsrummet. Lösningen blev att rensa. Jag rensade som en tok och tog bort cirka 80 % av hennes grejer. Det blev två fulla banankartonger med saker som hon knappt leker med. För att sedan göra rummet mer attraktivt har jag börjat renovera hennes dockhus! Det var ett ganska kalt dockhus med trägolv och ljusrosa väggar. Gardinerna var uppfransade och det såg inte så inbjudande ut. Därför började jag googla på dockskåpsrenovering och hittade massor med skoj! 
Tavlan som syns i köket på golvet bakom bordet/stolarna är en bild jag hittade i en gammal Classic Motor-tidning som pappa glömde här förra året. Jag limmade på den på en bit kartong och så vips hade jag en snygg retro-tavla! Frågan nu är: Vad ska jag ha för tapet/färg på väggarna i köket?? Förslag mottages tacksamt! 
 
 
Jag ska måla om det vita runt fönstren i vardagsrummet. Jag råkade nämligen ha sönder tapeten lite där när jag skulle skära ut fönstrena med rakbladet som inte var tillräckligt vasst. Det är lätt att vara efterklok. 
 
 
Den andra saken jag pysslar med nu är webbdesign. Det kommer sig av att jag läst en sådan kurs på universitetet och sedan fick jag i uppdrag att fixa en hemsida åt min svärfar som har företaget Akka Fisk & Vilt som specialiserat sig på att röka fisk och kött i kåta på samiskt vis. Det är väääärldens godaste kött och fisk! Verkligen delikatesser, därför känns det jätteroligt att få hjälpa till att få företaget att synas lite mer!
Här är adressen: http://www.akkadeli.se
 
Om någon vill ha hjälp med sin hemsida hjälper jag gärna till! :-)
 
Ha en fin dag!
 
// Not a robot

Ögonont och cykeltur

Hallåj!
I måndags fick dottern ont i ena ögat och det har varit kvar sedan dess. Efter gårdagens ögonspolning försvann lite skräp, men även idag kom hon hem tidigare från skolan med jätteont enligt henne själv. Ringde vårdcentralen och vi fick komma dit direkt. Dagens sista läkartid var 15 minuter bort, så vi slängde oss på cykeln och jag fick cykla dit oss. Vi var där på prick 15 minuter, så det var verkligen snabba ryck! Läkaren tittade med ögonmikroskop och kikade på insidan av ögonlocket, men kunde inte se något som satt fast. Skönt att det inte satt fast nåt eller att det var någon skada på ögat. Däremot är det troligt att det rör sig om en ögoninfektion. Lillsötet var jätteduktig och satt helt still trots att doktorn vände hennes ögonlock ut-och-in. Doktorn var imponerad av att hon satt så pass still. Hon rörde inte en fena!! Mamma stolt! :-)

Det där med att ringa en vårdcentral förresten visade sig inte vara det lättaste. Jag ringde till vårdcentral A eftersom jag tillhör den. Efter att ha väntat på att bli uppringd i 3 (!!) timmar fick jag veta att Lillsöt inte tillhör dem utan att hon tillhör vårdcentral B och att jag måste vända mig dit. Jaha tack liksom, klockan 15 på eftermiddagen. Jag ringde rätt vårdcentral bara för att få veta att deras tider att bli uppringd på var slut för dagen. Dubbelsuck. Så vi åkte in till stan istället och köpte ögonskölj (Natriumklorid med en kopp att hålla för ögat) samt pipetter med Natriumklorid att droppa i. Imorgon ska jag hämta ut Fucithalmic på Apoteket. Fick receptet idag, men självklart hade jag glömt plånboken hemma i brådskan att ta oss iväg, så det blidde ingen ögonsalva idag. Ibland blir man så less på att saker och ting inte funkar som man vill.

Om man ska se det positivt fick jag mig i alla fall en ordentlig cykeltur med 25 kilos extravikt på pakethållaren i den jättestora uppförsbacken! Dessutom cyklade vi förbi gymet jag ska börja på. De har öppet dygnet runt, så man behöver inte direkt passa öppettider! Najs!

Gjorde en jättebra omelett idag. Tog 2 ägg + 2 äggvitor, 300 gram älgfärs, en gul lök, vitlök och lite purjolök samt ca 3 msk pumpafrön och stekte tills det blev genomstekt. Färsen först med löken och så äggen sist. Kryddade med färsk ingefära och viltkrydda samt lite chiliblandning. Det blev jättegott och per portion blev det ungefär 375 kcal! Inte illa! Mätt blev man!

Nu ska jag fortsätta med disken och sedan spola ur ett rött öga igen.

Ha en bra kväll gott folk!
//Not a robot

Träning och sånt :-)

 

 


 

 

Gokväll!

Då har man testat att träna med enbart bränsle från sånt lagrat i levern. Funkade bra! Visserligen orkade jag bara en halvtimma, men det gör inte så mycket. Testade att göra chins. Gick inte bra. Klarar en halv reps = hoppa upp, greppa handtagen och långsamt sänka mig. Läste att det är bästa sättet att börja göra chins. Successivt kommer man sedan klara att även dra sig uppåt, men sedan måste man tänka på att man håller sin kroppsvikt så låg som möjligt i början så att man orkar bära upp sig. Jag är tung = jobbigt för armarna. 80 kilo att dra uppåt med ren armkraft är inget för en nybärjare (jag alltså). Har tränat styrketräning sedan mars i år, men jag har inte kommit i närheten av "tungt" om man mäter med byggarmått. Inte för att jag vill bli kroppsbyggare då, men jag vill ha väldefinierade muskler och vara stark så att jag orkar med vardagen och jobbet. Ska nämligen på rekryteringsträff på kommunen imorgon och då kommer jag med största sannolikhet börja jobba som uska på äldreboende igen. Då är det bra med muskler. 

Två års universitetsstudier och man är fortfarande uska i alla fall. Är utbildad vårdadministratör men de jobben lyser med sin frånvaro.

Däremot ska jag precis börja som frilansande webbdesigner. Fick mitt första uppdrag av min svärfars företag som behövde en webbsida. :-D Kul att få göra nåt och få betalt för det! Förhoppningsvis kan man fortsätta göra lite sånt. Gillar att pyssla med webbsidor! 

Nu ska jag skriva lite recept till min kokbok som jag jobbar på.

Ha en fin kväll!

// Not a robot

Intermittent fasta och fisk med siffror i.

Hej på er!
 
För några dagar sedan började seriöst fundera på min hälsa. Min mage har krånglat till och från sedan barnsben och för cirka 3 år sedan insåg jag att jag förmodligen var allergisk mot något jag åt. Efter några månader av LCHF mådde jag bättre än någonsin och upptäckte att när jag "fuskade" och åt bröd, pasta etc. mådde jag PYTON utan dess like (uppblåst mage, kramp och diarré)! Insåg där och då att jag mest troligt var glutenintollerant. Efter ytterligare en tid utan gluten började magen åter krångla. Jag uteslöt all mjölk ur min kost och vips försvann den svullna magen och gaserna. Efter ett tag började jag även må dåligt av tillsatser innehållande soja och slutade med det också. Nu mår jag bättre än någonsin, förutsatt att jag inte fuskar och äter sådant jag inte tål vilket jag inte medvetet gör eftersom smärtan i magen inte är värd något livsmedel, oavsett smak eller form. Det mesta går att allergianpassa som tur är. Jag är så glad att jag är en kreativ människa. Uttrycket "Think outside the box" är mitt motto ;-)
 
Kost och hälsa är ett återkommande tema i mitt liv vilket alla mina vänner och bekanta väl känner till. Typ i stil med: "Men vad lever du av egentligen??" och "vad ska man bjuda dig på för mat?" och så får man förklara. I stora drag innebär det att jag inte äter något med gluten, vetestärkelse, mjölk, soja, svamp, bönor/linser/ärtor eller protein av sådana. Jag undviker även mat med siffror i sina namn, exempelvis E mellan 400-500 som är värst eftersom de ofta utvinns av något av ovanstående. 
 
Nu till ytterligare en dimension av min problematik. Jag har alltid ett sötsug som inte är av mild grad. Detta tar sig i uttryck att jag ÄLSKAR kolhydrater och kroppen skriker verkligen efter dessa! I fredags efter att jag ätit 300 gram godis (åh så nyttig och hälsosam jag är NOT) sparkade magen bakut. Diarré halva natten och en outhärdlig trötthet i två dagar följde. Då jag är en informationssökare som ser Google som ett oumbärligt redskap för att hitta saker snubblade jag på en youtubefilm av en kroppsbyggare som hette Elliot nånting och han höll en lektion i sötsug och Candidasvamp. Efter att ha läst på lite mer insåg jag att detta var jag i ett nötskal. På www.ehdin.com finns en lista på symtom som jag till punkt och pricka uppfyller. Jag har mest troligt en överväxt av Candidasvamp i tarmsystemet som kräver snabba kolhydrater. 
 
Som en följd av detta har jag nu lagt om kosten och håller på att "svälta ut" svampen (dock inte mig själv). Dessutom har jag börjat med intermittent fasta/ periodisk fasta som innebär att man förlägger sina ätartimmar till   eftermiddag/kväll. Detta beror på att sambandet mellan hög insulinkänslighet och höga kortisolnivåer på morgonen gör att vid frukostätande direkt efter uppstigandet ökar blodsockret jättemycket pga kortisolnivån som är som högst på morgonen, när man sedan äter kommer en jätteproduktion av insulin igång vilket gör att blodsockret sjunker jättefort. Resultatet? Man (=Jag) blir JÄTTEHUNGRIG redan 1-2 timmar efter frukost och tenderar att överäta vid lunch, mellanmål, middag och sedan hela kvällen. Oftast har jag redan förbrukat min "kaloribudget" redan vid 17 och då är jag uppe 6-7 timmar till och under den tiden sitter oftast min kvällsjobbande man och äter. Vem vill inte "join in" så att säga och sällskapsäta? Det är ju aptråkigt att sitta bredvid och dieta och sippa vatten eller sockerfritt te/kaffe. Suck liksom. Därför passar intermittent fasta perfekt för mig!
 
För att kolla mer om intermittent fasta, kolla in på www.leangains.com där Martin Berkhan förklarar det bättre. Jag är då övertygad i alla fall! 
 
Har idag testat att träna utan mat i magen! Funkade ganska bra faktiskt! Kroppen behöver nog vänja sig lite till, men jag ser resultat! Magen är mer definierad, vikten har minskat med 3 kilo sedan i fredags. Visserligen är det mest vatten som först försvinner, men ändå! Det går stadigt nedåt vilket gläder mig! 
 
 
 
Det jobbiga är att jag saknar sockret, men jag ser det som ett mikrobiologiskt/metaboliskt inre krig som jag SKA vinna! Jag är sockerberoende, men samtidigt är jag envis som en sur åsna, så det här ska nog ordna sig! 
 
Nu till fisken med siffror i. Jag storhandlade för några dagar sedan och inhandlade då hajmal (kommer aldrig ihåg vad de heter på riktigt). Inte tänker man att man ska behöva kolla innehållsförteckningen på vanliga frysta fiskfiléer, men jodå. Det måste man visst! De innehöll E450 och förklarar varför jag sedan låg i fosterställning!
Fisk SKA INTE INNEHÅLLA SIFFROR! Fisk ska vara fisk!
 
 
 
Strong is the new skinny! 
 
 

Oh, by the way... Visste ni att....


 
Ha en fin dag!!
 
//Iz not a robot!

Emma-Caroline Kreativitet outside the box

Är en mycket kreativ tjej på snart 30 som grejar med konst, tillverkar smycken, miniatyrmöbler/miniatyrmat etc till dockskåp, skriver på en kokbok för allergiker. Är också webbdesigner och kan tillverka en hemsida om någon skulle vara intresserad. Skriver om allt som intresserar/irriterar mig och blir såklart jätteglad för kommentarer :-)

RSS 2.0