Lasagne utan gluten, mjölk eller soja samt ostsås utan ost

Igår gjorde jag världens godaste lasagne! Eftersom jag är både mjölk- och glutenintollerant och inte tål vare sig halvfabrikat eller mjölkersättningar som kan göras gräddiga har jag utarbetat ett eget litet recept på lasagen från scratch. Egen pasta, egen "ostsås" utan ost och eget recept på köttfärs som inte innehåller något konstigt. Jag har till och med testat receptet på två stycken skeptiska kompisar som tror att allergianpassad mat bara är äckligt och onödigt. De gillade det och det kommer du också att göra! Här kommer receptet: 
 
Pasta till lasagne:
 
1 dl teffmjöl
1 dl havremjöl (rent, dvs glutenfritt)
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 ägg
2 msk olja 
2 msk vatten
lite salt (ungefär 1 tsk)
 
Gör så här: blanda ihop mjölet i en bunke, salta. Tillsätt äggen och blanda. Tillsätt olja och vatten och knåda tills degen blir smidig utan att smula. Plasta in i plastfolie och ställ in i kylen medan du gör köttfärssåsen och "ostsåsen". 
 
Köttfärssås:
 
Köttfärssåser finns ju i hur många olika varianter som helst. Gör din variant, eller testa min: 
 
500 gram köttfärs av valfri sort. 
1 lök valfri sort
2-3 klyftor vitlök
1 förpackning krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 riven morot
1 paprika i någon fin färg
svartpeppar
grillkrydda
örtsalt
en skvätt vinäger
spiskummin
basilika
 
Stek köttfärsen, tillsätt lök, och krossade tomater och alla övriga ingredienser. Låt koka upp och smaka av och tillsätt något mer om du vill. Det här är bara på ett ungefär vad jag har i min köttfärssås. Det brukar oftast hamna mer i grytan beroende på humör. 
 
"Ostsås" utan ost
 
1 msk mjölkfritt margarin
2 msk mjöl (exempelvis maizena, potatismjöl, majsmjöl, rismjöl eller vilket du vill)
1 burk kokosmjölk (jag använder Kung Markatta eftersom den endast innehåller det viktiga: kokos och vatten och inte några tillsatser)
ca 3 msk senap
salt
vitpeppar
muskotnöt
½ -1 krm grillkrydda 
 
Gör så här: Smält margarinet, tillsätt mjölet och vispa. Tillsätt sedan kokosmjölken och låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda. Tillsätt senapen och kryddorna och smaka av då och då. Tricket är att låta senapen ta över smaken av kokos, men det får inte ta över för mycket. Det är senapens sälta, sötma och syrlighet som gör att man nästan luras att tro att det är ost i såsen. Men om man har för mycket senap i blir det senapslasagne och det vill man inte ha (eller?). 
 
Ta fram pastadegen ur kylen. Använd plastfolie att ha som underlag för att kavla ut degen och sätt även plastfolie över degen så det inte fastnar på kaveln. Använd inte bakplåtspapper, då fastnar det (har testat, rekommenderas inte).
Kavla ut lite i taget, små bitar är mer lätthanterliga än stora.
Lägg köttfärs i botten, sedan sås, sedan pasta- köttfärs, sås, platta osv.
 
Det som är så bra med att göra egen pasta är att koktiden blir jättekort! Färsk pasta behöver typ 2-3 minuter i vatten och kanske 5 minuter i ugnen i en lasagne. Men jag brukar ha min lasagne inne längre så får alla smaker gosa in sig med varandra så verkligen alla smaker kommer till sin rätt. 
 
Jag hoppas du inte blir avskräckt av detta långa recept, det är sååå värt ansträngningen! 
 
Lasagne, because we're worth it! 
 
Lycka till och ha en fin kväll!
 
//Caroline
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emma-Caroline Kreativitet outside the box

Är en mycket kreativ tjej på snart 30 som grejar med konst, tillverkar smycken, miniatyrmöbler/miniatyrmat etc till dockskåp, skriver på en kokbok för allergiker. Är också webbdesigner och kan tillverka en hemsida om någon skulle vara intresserad. Skriver om allt som intresserar/irriterar mig och blir såklart jätteglad för kommentarer :-)

RSS 2.0